Актуелно

Лавчето Симба заминува од Црна Гора

Лавот Симба, кој пред пет месеци беше пронајден како младенче во шумите над Будва, заминува од Црна Гора, соопшти Агенцијата за заштита на животната средина.

– Возилото со лавот во придружба на обучен персонал и претставници на Агенцијата тргна на пат долг 2100 километри до Холандија, од каде по малку зацврстување ќе продолжи до големото засолниште на организацијата Четири шепи во Африка, соопшти Агенцијата за заштита на животната средина.

Поради основано сомнение дека учествувале во незаконското внесување на животното во Црна Гора, полицијата уапсила три лица.

Според Агенцијата, ова е прв сериозен одговор на државата на нелегалната трговија со егзотични животни, која се повеќе и создава проблем на државата.

На почеток