Свет

„Ако не добиеме кандидатски статус, договорот ќе остане ‘мртво писмо на хартија’“, вели Додик

Додик изјави дека доколку БиХ денеска или за 10 дена го добие кандидатскиот статус за членство во ЕУ, ќе се исполни се што е договорено на средбата во Брисел.

Во спротивно, посочи српскиот член на Претседателството на БиХ, тој договор ќе остане „мртво писмо на хартија“ и, вели, повеќе нема да се занимава со него.

Тој посочи дека добрата намера на Шарл Мишел, со кого лидерите на БиХ го постигнаа тој устен договор, е да се види позицијата на БиХ кога станува збор за добивање кандидатски статус за членство во ЕУ.

Додик синоќа ја потсети РТРС дека иницијативи за доделување кандидатски статус на БиХ покренале словенечкиот претседател Борут Пахор, хрватскиот претседател Зоран Милановиќ, унгарскиот премиер Виктор Орбан и Србија која го поддржува овој процес.

Тој наведе дека генералната оценка на таа средба била дека БиХ не се движи на патот кон ЕУ, а како виновници најчесто се споменуваат Србите.

Тој повтори дека стои зад тоа што, без разлика што ништо не е потпишано во Брисел, доколку БиХ го добие кандидатскиот статус, треба да се завршат неколку работи во однос на трите закони кои се споменуваат.

„Ќе го завршиме. Дајте ни кандидатскиoт статус и ќе завршиме во првиот месец“, рече Додик, нагласувајќи дека ако нема кандидатски статус, не важи сето она за што се зборуваше во Брисел.

Српскиот член на Претседателството истакна дека кандидатскиот статус подразбира дека политичките актери во БиХ можат сами да решаваат одредени прашања, без интервенционизмот кој досега беше присутен.

„Кандидатскиот статус на БиХ е предност и за Република Српска, бидејќи тоа значи зајакнување на владеењето на правото, што значи Уставот, почитување на Уставот. Во тоа гледаме дел од нашите постапки и движења“, рече Додик, додавајќи дека Брисел рече дека БиХ е составена од два ентитета и три народи.

Ако, како што рече, БиХ не добие кандидатски статус за членство во ЕУ заедно со Украина, тогаш тоа е измама на БиХ и праша според кои критериуми Украина може да добие кандидатски статус.

„Дали се ова геополитички препукувања? Па, овде геополитичките препукувања траат повеќе од 20 години, вие не убивате сите тие години, го уништувате нашиот Устав и Дејтонскиот договор и го објаснувате како што сакате и на крајот ни кажувате дека сме не смe подготвени да бидеме кандидат“, изјави Додик, пренесе Бањалукански Независне.

Според него, статусот на кандидат за членство во ЕУ не значи многу, но поинаку ја позиционира земјата.

На почеток