Магазин

Откриен кој интернет прелистувач е најранлив

Новото истражување на AtlasVPN открива кој интернет прелистувач бил најранлив во 2022 година.

Според извештајот на оваа компанија, станува збор за Chrome. Популарниот прелистувач забележа 303 пропусти само оваа година.

Покрај тоа, Chrome е единствениот интернет прелистувач кој веќе забележа нови безбедносни пропусти во текот на октомври оваа година.

По Google Chrome, далеку зад второто место, е Mozilla Firefox со 117 пропусти откриени во текот на оваа година.

Microsoft Edge е на третото место со 103 пропусти, додека Safari и Opera се на четврто и петто место со 26 и нула пропусти.

Кога станува збор за вкупниот број на пропусти, кои се откриени досега, Chrome е исто така на прво место овде со 3159 пропусти од неговото објавување во септември 2008 година.

Иако Firefox, Safari и Opera се постари од Chrome, тие имаат вкупно значително помалку пропусти: соодветно 2361, 1139 и 344. Edge, кој беше објавен во 2015 година, има откриени вкупно 806 пропусти.

За да се намали ризикот од хакерски напади, на корисниците им се советува да инсталираат ажурирања на интернет прелистувачите веднаш штом ќе станат достапни.

Покрај тоа, треба да се внимава кои екстензии се инсталирани и на корисниците им се советува да се заштитат од напади на фишинг.

На почеток