Актуелно

„Тие започнаа војна против Русија, го водат светот кон катастрофално сценарио“, вели Антонов

САД и нивните сојузници започнаа тотална хибридна војна против Русија на своја територија, изјави рускиот амбасадор во Вашингтон, Анатолиј Антонов.

Според неговите зборови, САД истовремено ги привлекуваат партнерите од НАТО да ја „финансираат ренесансата на американскиот воено-индустриски комплекс“.

„Одбраната“ на САД не виде толку пари ниту во годините на Студената војна“, додаде Антонов.


Политичкиот курс на Вашингтон води кон катастрофално сценарио

Покрај тоа, амбасадорот нагласи дека Русија постојано ги предупредува САД дека нивната политика го води светот кон катастрофално сценарио.

„Постојано го предупредуваме Вашингтон дека политиката на пораз „на бојното поле“ брзо го води светот кон катастрофално сценарио“, им рече тој на новинарите. Антонов, исто така, ги негираше тврдењата дека Русија наводно се заканува со употреба на нуклеарно оружје, нарекувајќи ги „празни и неодговорни“.

„Никој во политичкото и военото раководство на Русија никогаш не се изјаснил на тој начин“, додаде дипломатот.

Рускиот амбасадор претходно изјави дека Соединетите Американски Држави во односите со Русија се водат од постојаната желба да се наметнат во духот на Студената војна. Антонов истакна дека Вашингтон се повеќе се вклучува во украинскиот конфликт, го губи инстинктот на самоодржување, а испораката на сè помоќно оружје за Киев зборуваат за расположението на САД за ескалација.

На почеток