Актуелно

Во Македонија и Србија, има опаѓање на ентузијазмот за влез во ЕУ, вели Вучиќ

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ смета дека конференцијата во Давос станала клуб на истомисленици.

Тој вели дека станува збор за клуб на истомисленици за прашањето за руско-украинската криза и за прашањето за Косово и Метохија, каде, како што вели, никој не сака да слушне што вели меѓународното право или какви резолуции постојат. Тој нагласува дека во регионот, особено во Македонија и Србија, има опаѓање на ентузијазмот за влез во ЕУ – пред се поради претстојните политички барања.

„Тие ги интересира како може Косово да биде прифатено во меѓународните организации, тоа е смислата и како Србија да се откаже од Косово“, вели Вучиќ.

„Секако, зборуваа претставниците на сите земји, плус претставникот на привремените институции во Приштина, а она што беше јасно е дека има пад на ентузијазмот за влез во ЕУ во земјите од регионот, особено во Македонија и Србија. Ова пред се се должи на политичките барања што доаѓаат, а се однесуваат или на националниот идентитет или на територијалното прашање“, рече Вучиќ.

Зборуваше, посочува, и за „лажните обвинувања што постојат во таа кампања против Србија“.

„Се обидов да ги рационализирам работите, иако тоа е секогаш тешко овде.Мило ми е што секогаш сме застапени овде,но ова стана клуб на истомисленици. Нема никаков реален и рационален пристап, туку е едноставно идеолошки заснован, но и на прашањето за Косово и Метохија, каде што никој не сака да слушне што вели меѓународното право, или какви резолуции постојат, туку имаат свој интерес и своја моќ и тоа е тоа“, рече претседателот.

На почеток