Свет

4,5 милиони граѓани во Словачка поканети да гласаат на референдумот за предвремени избори

Околу 4,5 милиони граѓани во Словачка се поканети да гласаат на референдумот за уставните амандмани што треба да овозможат предвремени избори.

Досега, словачкиот устав предвидуваше дека парламентот, кој се избира со четиригодишен мандат, не може да се распушти предвреме дури и ако владата падне и не може да се формира мнозинство за нова коалиција.

Левичарската опозиција го принуди референдумот откако околу 400.000 гласачи потпишаа петиција за промена.

Во Братислава моментално владее популистичка конзервативна трипартиска коалиција која повеќе нема парламентарно мнозинство. Во случај на нови избори и се заканува целосен распад според сите анкети. Затоа владејачките партии се обидоа да спречат референдумот да се одржи до самиот крај.

Референдумот е валиден само ако на него излезат најмалку 50 проценти од гласачите со право на глас, но ваква излезност никогаш не била постигната – освен референдумот за влез во ЕУ пред 20 години. Следните редовни избори нема да бидат до 2024 година. Гласачките места се отворени во сабота од 7 до 22 часот.

На почеток