Свет

Приведените Бугари биле подложени на физичко насилство од македонските полицајци, вели Стојанов

Утрото имавме собрани 10-тина автомобили на граница. Сите се договоривме да одиме на прославата на Гоце Делчев. Откако стигнавме на граница, сфативме дека контролниот пункт на северномакедонска страна не работи. Границата беше затворена пет часа Вака за БТВ изјави претседателот на фондацијата „Македонија“ Виктор Стојанов.

Тој објасни дека во тоа време имало огромна редица автомобили, имало дури и автобуси кои биле редовни линии меѓу двете земји.

Според него, не е дозволено, дури и ако причината е техничка, тоа да и се случи на земја која е кандидат за ЕУ.

Тој го коментираше и официјалното соопштение на РСМ дека системот не функционирал само при влез во земјава. „На крајот на краиштата, зградата низ која минува сообраќајот е една. Како од едната страна има струја, а од другата нема струја. Очигледно, ова беше провокација на официјалните власти во Северна Македонија, со цел да се наруши заедничкото славење на нашиот заеднички револуционер Гоце Делчев“, додаде тој.

Стојанов нагласи дека има информации дека тројцата приведени Бугари биле подложени на физичко насилство од македонските полицајци. Еден од нив е од партијата Преродба, но другите двајца се граѓани“, рече тој.

300 евра е нивната обврзница што треба да се ослободи и им е забранет влез во земјата во следните три години.

На почеток