Актуелно

Курти му порача на Западот: Не нѐ притискајте

Премиерот на приштинските привремени институции, Албин Курти, ги повика западните сили да не вршат притисок врз Приштина да го прифати формирањето на ЗСО.

Во интервју за АП, Курти рече дека формирањето на ЗСО не е негов приоритет.

Западните сили треба да учат од примерот на Република Српска, која ја водат Србите, а плашејќи се од создавање на слична креација на Косово, тој рече дека Белград го користи создавањето на ЗСО како, оружје против независноста на Косово, пренесува АП.

Курти смета дека ако идејата за етнички засновано здружување на општините се воведе во Западен Балкан, тоа е рецепт за нови конфликти.

Западните сили не треба да вршат притисок врз помалите земји како што е Косово, кои се демократски, тврди тој.

Проблемите меѓу Белград и Приштина можеби се мали и здодевни, но треба да се внимава што се случува во регионот бидејќи, како што оцени, секое погрешно решение на Балканот може и ќе се користи на друго место.

Заемното признавање е централно за секој преговарачки процес, тврди Курти.

Смета дека фокусот треба да се стави на, како што вели Србија подемократска и ослободување од, како што рече, хегемонистичките идеи на Белград.

Курти рече дека српската влада треба да ја признае независноста на сите републики на поранешна Југославија за да се „соочи со минатото“ и посочи дека Белград треба повеќе да се сврти кон Европската унија и НАТО, а не кон Русија.

Премиерот на привремените приштински институции тврди дека, доколку Белград се ослободи од идејата дека Косово сè уште и припаѓа на Србија, тој „ќе биде многу подемократски, поевропски“.

Курти додаде дека претходните преговори, според него, биле идеологија за решавање на проблемите, дека секое решение станува се покомплицирано, сè помалку остварливо и дека јавноста губи интерес.

Тој смета дека новиот предлог за нормализација на односите е добра рамка и платформа за напредок, „што придонесува за надежта за перспективи за идни преговори и договори“.

На почеток