Магазин

Netflix со план како да ве спречи да ги споделувате вашите лозинки

Нетфликс планира да ги запре американските претплатници кои ги споделуваат лозинките на нивните услуги за стриминг до крајот на март. Но, како точно ќе функционира?

Раните извештаи и тестови на различни пазари сугерираат дека Netflix првично ќе биде благ во обидот да ги одврати корисниците од споделување лозинки, потпирајќи се на комбинација на технологија и корисничка совест за да ги принуди прекумерните споделувачи да платат повеќе за привилегијата.

Netflix најверојатно ќе ја користи географската локација на една личност, одредена од IP адресата на кој било уред поврзан на Интернет, за да открие кои луѓе се сметаат за членови на „домаќинството“ и кои живеат заедно. Мрежата на својата веб-страница истакнува дека компанијата користи „IP адреси, идентификатори на уреди и активност на сметката од уредите најавени на сметка на Netflix“ за да одреди кои уреди се во исто домаќинство.

„Луѓето кои не живеат во вашето домаќинство ќе мора да користат сопствена сметка за да гледаат Netflix“, се наведува на веб-страницата на компанијата.

Нетфликс неодамна им кажа на инвеститорите дека ќе воведе построги правила за споделување до крајот на март. Повеќе од 100 милиони домаќинства моментално споделуваат лозинки на Нетфликс, велат од сервисот. Тоа ја „поткопува нашата долгорочна способност да инвестираме и да го подобриме Нетфликс“, се вели во соопштението на компанијата.

Ова претставува голем пресврт за компанијата која пред шест години на Твитер напиша: „Љубовта е споделување лозинка“. И директорите на Нетфликс се јасни дека најверојатно ќе има некои реакции од корисниците.

„Ова нема да биде универзално популарен потег, па ќе има и оние кои не се задоволни од ова решение. Ќе видиме и некои откажувања како одговор на тоа“, рече Грег Питерс, неодамна промовираниот ко-извршен директор на Neflix.

Нетфликс истакнува дека признава дека новата политика е голема промена за корисниците и дека се обидела да го ублажи тоа со рекламирање на нови функции кои имаат за цел да ја направат транзицијата помалку болна. Ова вклучува дозволување на членовите да ги гледаат сите уреди кои користат сметка и им олеснува на луѓето да префрлаат поединечни профили на посебни сметки. Минатата есен, услугата воведе и контролна табла која им овозможува на корисниците на сметките да се одјават од поединечни уреди.

Нетфликс не соопшти колку би можеле да чинат овие „подчленства“. Меѓутоа, за време на тестирањето во Чиле, Костарика и Перу, под-членствата ја зголемија месечната цена на сметката за една четвртина или една третина. Американските аналитичари кои ја следат компанијата очекуваат дополнителен хонорар за членовите од околу 3 до 4 долари месечно.

Ако Netflix открие дека премногу сајтови ја користат истата сметка, ќе активира „prompt“ што ќе бара од корисниците да потврдат некои уреди со кодови за автентикација.

„Кога уред надвор од вашето домаќинство е најавен на сметка или постојано се користи, може да побараме од вас да го потврдите тој уред пред да може да се користи за гледање Netflix“, се вели во соопштението на компанијата.

На почеток