Магазин

Зошто Threads не е достапна во ЕУ?

Мета го лансираше својот потенцијален ривал на Твитер, но апликацијата во моментов не е достапна во Европската унија.

Threads, ривал на Мета на Твитер, е апликација на Инстаграм која е лансирана во САД и Велика Британија.

Сепак, услугата Threads не се очекува во остатокот од Европа во блиска иднина. Претставник на компанијата Мета на ирската комисија за заштита на податоци (DPC) и соопшти дека услугата во моментов нема да се појави во Европската унија.

Интересно е што DPC не ја блокира услугата – Мета е тој што не подготви Threads за објавување во Европа (надвор од ОК). Сепак, се сугерира дека Threads ќе пристигнат во остатокот од Европа на некој иден датум.

Ова одложување на објавувањето на услугата во ЕУ во голема мера се должи на новиот Закон за дигитален пазар (DMA), кој ќе стапи на сила во Европа во 2024 година. Мета сака да се осигура дека е усогласен со DMA, особено во однос на правилата за споделување податоци помеѓу апликациите.

Ова е посебен проблем за Threads, бидејќи апликацијата се базира на инфраструктурата на Instagram и може да увезува податоци од Instagram, вклучувајќи реклами и информации за корисничките навики.

Мета е јасно претпазлив за строгите казни што би можеле да следат од Европската унија за оние кои не ги почитуваат правилата. ЕУ неодамна го казни WhatsApp со 225 милиони евра затоа што не обезбеди доволно детали за тоа како ги споделува податоците на корисниците на ЕУ со Facebook. Пред тоа, Мета беше казнет со 390 милиони евра во ЕУ за доставување реклами на корисниците без нивна согласност.

Сепак, доцнењето на објавувањето на апликацијата Threads во Европа не е поврзано со некои конкретни проблеми со приватноста на корисниците, туку повеќе со начините на кои Мета ја прилагодува услугата на правилата во Европската Унија.

Интересно е што апликацијата Threads е достапна и кај нас, со оглед на тоа што не сме дел од Европската Унија.

На почеток