Коментари

Маневски до Агелер: Со кој образ се залагате за бугарското малцинство во Македонија, а не се грижите за над 200.000 македонци во Бугарија

Поранешниот министер Михајло Маневски преку објава на социјалните мрежи и се обрати на американската амбасадорка Анџела Агелер.

„USA AMBASADOR
ANGELA AGELER
Амбасадорката АНГЕЛА АГЕЛЕР не советува да го заборавиме минатото и да гледаме во иднината!?
Дали случајно г-ѓа АГЕЛЕР заборава дека тие што ни го рушат минатото, ни ја рушат иднината. Тие остануваат неказнети од политички, а не од правни причини.
На Македонија и го сменија името. И го рушат македонскиот национален идентитет, со отворена националност и културна агресија.
Македонија ги имаше исполнето сите критериуми во 2008 и 2009 година, подобро и од Бугарија и од Романија, беше рамо до рамо со Хрватска, но додека тие отидоа во ЕУ, Македонија ја оставија да чека пред вратите на ЕУ.
Само на Македонија, како на експериментално црно глувче и поставија билатерални историски прашања во преговарачката рамка, како на ниту една друга земја, спротивно на Копенхагенските критериуми. Бугарија ни стави ВЕТО, без никаков основ и остана неказнета.
Зошто амбасадорката Анегела Агелер не е загрижена за грубото кршење на човековите права на македонците во Бугарија.
Таа НЕ ОДГОВОРИ на прашањето зошто Бугарија од 16 пресуди на Европскиот суд за човекови права од Стразбур не спровела ниту една пресуда! Пресудите се донесени против Бугарија за грубо кршење на правата на Македонците, кои немаат никакви права. Го немаат и елементарното човеково право на здружување и изразување на јазичниот, културниот и националниот идентитет.
И што сега, со кој образ се залагате и барате да се измени Уставот и бугарското малцинство во Македонија кое е помалку од 3.500 граѓани да влезе во Уставот, а не се грижите за над 200.000 македонци во Бугарија, кои немаат никакви права.
Тоа ли е правда? Тоа ли е почитување на човековите права гарантирани со многу меѓународни прописи и Европската конвенција за основните човекови права и слободи.
Тоа ли е “реалниот” извештај на Стејт департментот за човековите права во светот? Дали тој извештај има нагласена политичка димензија, а не заложба за реално остварување на човековите права? Дали тој извештај е во функција на човековото слободно живеење и изразување на својот идентитет. Да беше поинаку, досега за повеќе од 15 години ќе се реализираше барем една Пресуда на ЕСЧП од Стразбур, а не е реализирана ниту една.
Екселенцијо Агелер,
Повторно многу грешите. Кога еднаш ќе настапите без закани и барем со елементарно почитување на македонскиот народ“, вели Маневски.

На почеток