Македонија

Очекуван епилог: Беса Адеми „го победи“ Миљазим Мустафа – останува претседателка на Врховен

Адеми објасни зошто не доаѓа на средба во Судскиот совет

Беса Адеми останува претседателка на Врховен суд, како што најави „Скопје1“ во текот на вчерашниот ден. Со 7 гласови за отфрлање и 4 гласа за разрешување на Адеми, членовите на Судски совет одлучија да не ја прифатат иницијативата за нејзина одговорност.

Дискусијата траеше долго и имаше замерки оти Адеми не доаѓа на седници, но повеќето членови сметаа дека тоа не е причина за таа да понесе одговорност.

Дисциплинска одговорност бараше членот на Советот, Миљазим Мустафа, со тврдење дека Адеми не доаѓала на седници и не го правдала своето отсуство, но и бидејќи дала интервју во кое кажала дека има политички притисоци, а одбивала да разговара за тоа со Судскиот совет.

На почеток