Магазин

Долгата лозинка не го штити вашиот профил од хакери

Подолгите лозинки нема да ги спречат хакерите да пристапат до вашите податоци, според извештајот на Specops Software.

Компанија која продава услуги за управување со лозинки и автентикација откри дека 31,1 милиони хакирани лозинки содржат 16 знаци или повеќе, што покажува дека подолгите лозинки не се непробојни.

По анализата на 1,8 милиони компромитирани администраторски акредитиви, 40.000 администраторски профили го користеле терминот „администратор“, а само 50% од организациите проверуваат за компромитирани лозинки секој месец, се вели во извештајот.

Најчестата компромитирана лозинка во најновата листа на компромитирани ингеренции на KrakenLab беше лозинката „123456“. Лозинките што го содржат зборот лозинка (P@ssw0rd или Pass@123) исто така беа вообичаени.

Украдените лозинки се од голема вредност за сајбер-криминалците, за што сведочи растечкиот пазар на украдени лозинки, лични информации и податоци воопшто.

Индустриите кои имаат пристап до чувствителни информации мора да ги заштитат своите профили со користење силни, уникатни лозинки.

Администраторските профили се златен рудник за хакерите бидејќи тие можат да ги користат за да добијат понатамошен пристап до некоја организација, се вели во извештајот.

На почеток