Свет

Израел нареди евакуација на две третини од Појасот Газа: Еден град погоден од бран бегалци

Официјален претставник на ОН: Газа е пекол на земјата

Наредбите за евакуација на Израел во Појасот Газа сега опфаќаат две третини од територијата на палестинската енклава, или 246 квадратни километри, соопштија набљудувачите на Обединетите нации.

Десетици илјади луѓе побегнаа и продолжуваат да бегаат од областа, соопшти Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања (OCHA) во последниот дневен извештај за хуманитарната ситуација во Газа.

Повеќе од половина од населението на Газа од околу 2,3 милиони луѓе сега се наоѓа во градот Рафа, на границата со Египет и околните области, соопшти OCHA.

На почетокот на војната, израелската армија ги предупреди Палестинците во северниот дел на Газа да ги напуштат своите домови за да излезат од областа каде што спроведува копнени операции.

Како што продолжија борбите, израелските наредби за евакуација се проширија на јужните делови на Појасот Газа, вклучувајќи го градот Кан Јунис и околните области, кои моментално се во фокусот на израелската копнена офанзива.

На почеток