Свет

Лукашенко сака патроли со огнено оружје на белоруските улици

Путин му испрати порака на Лукашенко: Братското пријателство останува основа за сојузничките односи

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко ги повика органите на редот да организираат патроли со огнено оружје од мал калибар по улиците на градовите за да се гарантира безбедноста на луѓето од „екстремизмот“.

„Луѓето треба да се чувствуваат безбедно дома, на улица и на работа во секое време од денот“, рече Лукашенко во видео пораката објавена доцна во вторникот од државниот медиум Пул Первово.

Иако, рече тој, криминалот во Белорусија е во опаѓање, постои ризик од „криминал од екстремистичка природа“ во земјата.

Тој рече дека денес најважниот аспект на одржувањето на законот и редот е да се спречи загубата на души кои не разбираат целосно зошто се цел на странски влијанија.

„Ги предупредувам Министерството за внатрешни работи, КГБ, специјалните служби, обвинителството, сè, мораме да ја преземеме контролата. Нашите патроли мора да бидат на улиците, мора да бидат вооружени со мало оружје, барем со пиштоли“, рече Лукашенко. .

На почеток