Свет

Усвоена декларација за нуклеарна енергија на самитот во Брисел

Во Брисел, на првиот самит за нуклеарна енергија, лидерите усвоија декларација за нуклеарната енергија.

Во Брисел, на првиот самит за нуклеарна енергија, лидерите усвоија декларација со која се потврдува силната посветеност на нуклеарната енергија како клучна компонента на глобалната стратегија за намалување на емисиите на стакленички гасови од енергетскиот и индустрискиот сектор, обезбедување енергетска безбедност, зголемување на енергетската отпорност и промовирање на долгорочен одржлив развој и транзиција на чиста енергија.

„Ние сме решени да направиме се што е во наша моќ за да ја исполниме оваа обврска преку нашиот активен и директен ангажман, особено преку зајакнување на соработката со земјите кои одлучија да развијат цивилни нуклеарни капацитети со цел да преминат од фосилни горива, на фер, уреден и правичен начин. начин и да придонесе за забрзување на фазата на јаглен преку обезбедување алтернативен и одржлив извор на енергија без јаглерод“, се наведува во декларацијата до која Танјуг имал пристап.

Се нагласува дека климатските промени претставуваат егзистенцијална закана за планетата и целото човештво.

„Предупредувачките знаци се зголемуваат низ светот, од беснее шумски пожари до историски поплави, што ја прави потребата за постигнување глобални нето емисии на стакленички гасови до средината на 21 век сè поитна, имајќи го предвид принципот на споделени, но диференцирани одговорности. Се поголем број на земјите ги поставуваат своите цели за климатска неутралност, неутралност на јаглеродот, неутралност на стакленички гасови или нето нула емисии. Амбициозната цел на глобалните нето нула емисии бара сеопфатен пристап за радикално намалување на емисиите на јаглерод во секторите со најинтензивни емисии во светот, вклучително и производство на електрична енергија , транспорт и индустрија“, посочува тој во декларацијата.

На почеток