Свет

Што значи жолтата потерница на Интерпол за исчезнатата Данка Илиќ?

Жолтата потерница што ја распиша Интерпол, по барање на МВР на Србија, викендов по исчезнатото девојче Данко Илиќ (2), значи дека постои основано сомнение дека девојчето е жртва на киднапирање.

Меѓународните полициски организации Европол и Интерпол се вклучија во потрагата по малата Данка која исчезна во вторникот на 26 март во населбата Бањско поле, кај Бор. Според зборовите на поранешниот мајор на МУП на Србија, Славица Радовановиќ, се најавува кога ќе се исполнат одредени услови.

„Постојат повеќе бои на потерници, а жолтата потерница на Интерпол се издава при потрага по исчезнати лица за кои се претпоставува дека се жртви на киднапирање, првенствено се однесува на малолетници, но и возрасни. Овој тип на налог е обврзувачки за сите полициски сили во светот и е моќно оружје во рацете на полицијата и што е најважно, дава резултати. Полицајците добиваат слика од нејзиното лице и опис, со карактеристични црти, висина и други важни податоци. Ова е важно затоа што сега секој полицаец во Унгарија, Австрија или трета земја знае дека малечката од Данка исчезнала во Србија и ако ја види ќе интервенира“, изјави Радовановиќ за Нова.рс.

Ова е нов момент во потрагата и проширувањето на територијата за потрага по девојчето чие исчезнување беше пријавено минатиот вторник во 13 часот и 45 минути во населбата Бањско поле кај Бор. Полициската потрага досега беше концентрирана главно на имотот од кој исчезна девојчето и околината, но сега тој простор е проширен. Иако полицијата официјално не го соопшти тоа, очигледно е дека постои сомнеж дека нејзиното исчезнување е поврзано со некое кривично дело, најверојатно киднапирање, веднаш штом е распишана жолтата потерница од Интерпол.

Интерпол ја објави и таканаречената „жолта потерница“, всушност известување за исчезнати лица. Известувањето содржи основни податоци за името, презимето, националноста, висината на исчезнатото лице, во случајов Данка Илиќ, но и подетални информации, како висина и лични карактеристики, како што е карактеристичната ремна на левото уво на исчезнатиот девојка и малку потемна кожа на задната страна на левото рамо.

Објавени се и имињата на родителите, таткото Милош Илиќ и мајката Ивана Драгомировиќ, како и датумот и местото на исчезнувањето.

На почеток