Магазин

Денеска е Свети Василије Остроски, денот кога се можни најголемите чуда: Ова се обичаите кои треба да се почитуваат

Православниот свет денешниот ден му го посветува на чудотворецот – Свети Василије Остроски. Неговите мошти се чуваат во манастирот Острог во Црна Гора како големо светилиште повеќе од 300 години и се место за аџилак на верниците од сите религии.

Роден е како Стојан Јовановиќ во селото Мркоњиќ во Херцеговско Попова Поље во 1610 година, пишува РТС.

Свети Василиј се замонашил во Требинскиот манастир Успение на Пресвета Богородица. Наскоро станал епископ. Прво остана во Тврдош, а потоа се пресели во Острог.

Свети Василиј, неуморен во молитвите, постот и физичкиот труд, мирно се упокои на денешен ден во 1671 година.

Се верува дека неговите мошти се чудотворни, па луѓето од сите конфесии доаѓаат да им се поклонат и да се молат за исцелување на најтешките болести.

Традиционален ден за голем собир на верниците е 12 мај, но и Троица, кога во Острог се одржува Големиот народен собор.

Во чест на светителот биле изградени бројни вакафни цркви. Во Белград, во црквата на царот Константин и царицата Јелена на Вождовац, зачуван е омофорот на Свети Василиј.

Се слави и како крштевање.

Според традиционалниот народен календар, денеска не се работи на тешки работи, туку треба да се исчисти куќата, за, се верува, во домот да владее хармонија и мир во текот на целата година, пишува РТС.

На почеток