Свет

Завршни зборови во судењето на Трамп, поротата наскоро ќе одлучува

На судењето на поранешниот американски претседател Доналд Трамп беа изнесени завршни зборови во случајот со фалсификување деловни документи за да се прикрие исплатата на 130.000 долари на порно актерката Сторми Даниелс, за таа да не зборува јавно за нивната афера за време на изборната кампања во 2016 година.

Како што пренесува Гласот на Америка, 12 поротници ќе треба едногласно да одлучуваат за овој случај, зад затворени врати, дали Трамп го прекршил законот или не. Во завршните зборови, обвинителот Џошуа Стеинглас ги повика поротниците да ги разгледаат пошироките импликации од задржувањето на информации од страна на Трамп, како што е влијанието врз изборниот процес преку контролирање на информациите што стигнуваат до гласачите.

„Шемата што ја смислија овие луѓе можеше да биде причината зошто Трамп победи на изборите“, рече Стеинглас.

Поротниците можат да размислуваат без ограничување по завршните зборови, имајќи ги предвид 34-те точки од обвинението против Трамп, но доколку не постигнат консензус по неколку дена, случајот може да се искомплицира. Во тој случај, бранителите можат да побараат ново судење, кое судијата може да го одобри, но тој веројатно претходно би ги повикал поротниците на консултација за да ги советува да продолжат да размислуваат додека не донесат одлука.

На почеток