Свет

Над 1.300 загинати на аџилак во Саудиска Арабија

Бројот на загинати за време на овогодинешниот аџилак е 1.301, изјави денеска министерот за здравство на Саудиска Арабија Фахад Ал-Џалаџел. Министерот, чии зборови ги пренесе државната телевизија, рече дека причината за смртта е „патување на долги растојанија под директна сончева светлина без соодветно засолниште и удобност“.

Меѓу загинатите има многу постари лица и оние кои заболеле од хронични болести. Околу 83 отсто од смртните случаи се оние на кои не им било одобрено за аџилак, рече тој. Секоја година десетици илјади верници се обидуваат да учествуваат на хаџот без официјална дозвола, која се плаќа и се доделува според квоти, а која овозможува пристап до климатизирани простори.

Хаџ е еден од петте столбови на исламот и секој муслиман кој може да си го дозволи е должен барем еднаш во животот да ја исполни оваа верска должност.

На почеток