Свет

Сопственикот на стрелиштето призна дека лажел за српскиот убиец на момчето

Вишото Јавно Обвинителство во Белград склучи спогодба за признавање на вината со обвинетиот претседател и одговорно лице на спортскиот клуб „Партизан практично стрелање“. Призна дека во јули 2023 година лажно сведочел на распитот во Обвинителството. Тој е осуден на домашен притвор.

Обвинетиот Р.И доброволно го повлекол лажниот исказ пред Вишиот суд во Белград, што го дал на распитот на 14 јули минатата година, во истрагата против Владимир Кечмановиќ за тешки кривични дела против општата безбедност.

Сега изјавил дека мајката на момчето, Миљана Кецмановиќ била со синот пред стрелиштето и дека момчето само влегло во него.

Сопственикот на стрелиштето изјавил дека Владимир Кечмановиќ инсистирал неговиот син да пука со пиштол што го поседувал, изјави извор на Блиц запознаен со истрагата.

Сопственикот прво тврдеше дека момчето убиец не пукало во неговото стрелиште.

Пет месеци домашен притвор, според договорот, ќе добие Р.И., соопшти обвинителството.

Исто така, обвинетиот ќе ги плати трошоците на кривичната постапка, во висина што ќе ја определи судот.

Јавните обвинители, обвинетиот и неговите бранители се откажаа од правото на жалба на судската одлука што ќе биде донесена врз основа на овој договор.

Договорот ќе биде доставен до Вишиот суд во Белград на потврда.

Според оценката на Вишото јавно обвинителство во Белград, обвинетиот Р.И., на 21.06.2024 година на главниот претрес пред Вишиот суд дал вистинит исказ кој е во согласност со останатите докази.

Продолжува судскиот процес против Владимир Кечмановиќ, Миљана Кечмановиќ, родителите на момчето и Н.М., инструктор на стрелиште.

На почеток