Свет

Голема операција на Интерпол: Во полициска акција запленети 257 милиони долари, уапсени над 3.000 луѓе

Уапсен 28-годишник на граничниот премин Блато, бил баран од Интерпол-Германија

Во глобалната полициска операција против онлајн измама, која опфати 61 земја, запленети се имот во вредност од 257 милиони долари, замрзнати се 6.745 банкарски сметки и разбиени меѓународни мрежи за организиран криминал вклучени во овие измами, соопшти Интерпол.

Целта на кражба на доверливи информации, инвестициска измама, лажни онлајн-страници за купување, романтични измами и лажно претставување, Операцијата ,,First Light 2024″ доведе до апсење на 3.950 осомничени и идентификувани 14.643 други можни осомничени на сите континенти.

Се вели дека полицијата колективно запленила околу 135 милиони долари во фиат валута и 2 милиони долари во криптовалути. Фиат валута, како што се американскиот долар, еврото или јенот, е официјална валута издадена и регулирана од владите.

Запленети се и други средства во вредност од над 120 милиони долари, вклучувајќи недвижен имот, луксузни возила, накит и многу други предмети и колекции со висока вредност.

Операцијата ,,First Light 2024″ започна во 2023 година, а последната тактичка фаза се одржа од март до мај 2024 година.

Интерпол ги координира операциите ,,First Light” од 2014 година за да ја зајакне соработката и да ги интензивира напорите на земјите-членки за борба против социјалниот инженеринг и телекомуникациската измама.

На почеток