Свет

Фон дер Лајен: Благодарна сум за назначувањето, сега ќе барам потврда од Европскиот парламент

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен им се заблагодари на лидерите на ЕУ што ја поддржаа нејзината номинација за втор мандат на чело на Комисијата и рече дека сега ќе бара потврда од Европскиот парламент откако ќе ги претстави нејзините политички насоки за следните пет години.

Фон дер Лајен на прес-конференција по самитот на лидерите на ЕУ рече дека и е чест и задоволство што може да го сподели „овој посебен момент“ со естонската премиерка Каја Калас, која е назначена за шефица на европската дипломатија и поранешен Португалската премиерка Антонија Коштом, која беше избрана за нов претседател на Европскиот совет.

„Сега ќе барам потврда за моето именување од Европскиот парламент, откако ќе ги претставам моите политички насоки за следните пет години“, изјави Фон дер Лајен.

Фон дер Лајен на прашањето за идната соработка со Кост истакна дека многу се радува на соработката со него.

„Тој е вреден политичар. Тој е многу ориентиран кон целта, но има и одлична смисла за хумор. Со нетрпение очекувам да работам со него“, рече таа.

На прес-конференцијата Калас повтори дека е почестена од поддршката на Европскиот совет, наведувајќи дека тоа е огромна одговорност во време на геополитички тензии.

„Во Европа има војна, но има и растечка нестабилност на глобално ниво, тоа се и главните предизвици за европската надворешна политика“, рече Калас.

Таа додаде дека нејзината цел е да работи за европско единство и да ги заштити европските интереси и вредности во променет геополитички контекст и да гради глобални партнерства.

„Затоа ќе се обидам да работам со земјите членки, како и со сите институции“, рече Калас.

Именувањето на Фон дер Лајен и Калас на функцијата претседател на Комисијата, односно шеф на европската дипломатија, сега мора да го потврди и Европскиот парламент.

На почеток