Свет

Борел предупредува: Сојузот меѓу Русија и Кина може да го подели светот на Запад и Исток

Денеска Западот има голема одговорност да ја спречи поделбата на Запад и Исток, изјави денеска високиот претставник на Европската унија за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, додавајќи дека сојузот на Русија и Кина може да го подели светот.

Борељ на меѓународната конференција рече дека денес има криза на мултилатерализам, па затоа голем број земји се свртуваат кон мултиполарноста бидејќи тоа им е покорисно.

Тој додаде дека мултилатерализмот е заменет со трансакциски односи, пренесе Хина.

„Има повеќе играчи, помалку правила. Исто така, има многу повеќе немири, нагласи Борељ.

Во исто време, тој објасни две главни причини за огорченоста на Глобалниот југ кон развиениот Запад.

Борељ изјави дека првата причина е вакцинацијата за време на пандемијата на Ковид, кога западните земји први ја примија вакцината, а вториот проблем е фактот што помалку развиените земји ќе страдаат многу повеќе поради климатските промени придонесени од индустриски најразвиените земји. во светот.

На почеток