Скопје

Протести и блокади пред Собранието против промена на Уставот

Здружението на граѓани „Преродба“ за денес најави протести и блокади пред Собранието со почеток од 10 часот, непосредно пред почеток на парламентарната седница на која пратениците ќе дискутираат и одлучуваат за отворање на Уставот.

Впрочем, организаторите најавуваат протести секој ден од 10 до 14 часот, со цел, како што истакнуваат тие, продолжување на македонскиот отпор и се додека не се исполни барањето за поднесување оставкана актуелната власт.

„Од говорницата пред Собранието ќе се обратиме со Општ јавен повик за продолжување на континуираниот македонски отпор, народна/граѓанска непослушност, против штетните нелегитимни недемократски и антидржавни политики на нелегитимната власт“, се наведува во нивното соопштение.

Воедно, од здружението најавија и организирање мораториумски народен собир и демонстрации пред Јавното обвинителство.

„Мораториумските акции на отпорот ќе ги шириме низ Република Македонија и насекаде во светот, во земјите, каде живеат и чии државјани се македонски граѓани, со нивно масовно учество“, велат организаторите.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток