Актуелно

Бугарија со уцена

Бугарското Народно собрание, со 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „воздржан“, усвои декларација со која, како што се наведува во текстот, се утврдуваат условите под кои Република Бугарија може да ги поддржи следните чекори во процесот на европска интеграција на Република Македонија.

Бугарското Министерство за надворешни работи соопшти дека Бугарија е подготвена да ја одобри првата меѓувладина конференција за Северна Македонија со ЕУ, веднаш откако ќе го потпишеме билатералниот протокол.

„Денеска Собранието донесе оддлука за поддршка на земјите од Западен Балкан во ЕУ. Ние не додадовме нови барања до Скопје и сме подготвени да ја одобриме првата меѓувладина конференција веднаш штом нашите пријатели од Северна Македонија ќе го потпишат протоколот, како што разговараа и министрите за надворешни работи“, објави бугарското МНР на Твитер.

На почеток