Магазин

(ВИДЕО) Китови нападнаа јахта во Шпанија

Китови убијци удриле во јахтата на Британец и му изеле дел од кормилото. Британецот и неговиот екипаж биле на околу 30 километри од брегот на Шпанија, кога забележале дека нивниот брод е опкружен со китови.

Одеднаш китовите почнале да ја напаѓаат јахтата, а еден од членовите на екипажот вели дека нивните удари биле силни.

– Сфативме дека ако ова животно одлучи дека ќе го направи тоа, а ние нема да можеме да направиме ништо за да го спречиме тоа – рекол Мартин.

Мартин рече дека воланот на бродот почнал да се врти надвор од контрола.

– Автопилотот ни направи проблеми при патувањето, имавме неколку ситуации кога бродот скршна од рутата. Но, овој пат знаевме дека не е проблем со автопилотот, туку дека сме во неволја – се присетува Мартин.

Потоа видел орки околу чамецот.

– Беа од двете страни на бродот, едната беше напред. Само им викнав на сите: „китови убијци“ – вели Мартин.

Тој и другите членови на екипажот зачудено гледале како ја губат контролата над кормилото додека китовите почнале да го гризат.

– Беше невозможно да се држи воланот. Сфатив дека ќе ми ги скршат рацете, па само пуштив се и го оставив да видам што ќе се случи – изјави Мартин.

Неговиот колега Нејтан рече дека спиел во кабината кога го разбудиле извиците на капитенот.

– Мислев дека тонеме. „Тоа беше ужасен звук на удар“, рече Нејтан.

Мартин набрзо сфатил дека еден од китовите има парче кормило во устата и му било јасно дека повеќе нема да можат да пловат.

Тогаш сите се исплашиле дека бродот ќе потоне, бидејќи китовите продолжиле да удираат по јахтата.

Мартин ја повикал крајбрежната стража за помош, го исклучил напојувањето и ги спуштил едрата, очекувајќи понатамошни случувања.

– И самиот бев загрижен, бидејќи бевме доволно далеку од брегот што, во случај нешто да се случи, ќе бидеме во сериозна неволја – изјави Мартин.

Нападот на китовите траеше повеќе од два часа, а потоа исчезнаа исто толку брзо како што дојдоа.

Екипажот на оштетениот брод некако успеал да стигне до пристаништето во Гибралтар.

И Мартин и Нејтан се сметаат себеси за многу среќни што го избегнаа најлошото сценарио.

Да потсетиме, минатата година имаше многу извештаи за напад на орки врз бродови недалеку од бреговите на Шпанија и Португалија.

Во изминатите две години се пријавени повеќе од 230 „средби“.

На почеток