Македонија

Маж од Демир Капија ќе одговара оти поттикнувал омраза кон ЛГБТИ заедницата

Дали вашите објави на Facebook и Instagram се јавни? Можеби Meta ги користела без да знаете

По спроведена претходна постапка, јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Кавадарци поднесе Обвинителен предлог против жител на Демир Капија за кривично дело – Ширење расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем од член 394-г став 1 од Кривичниот законик.

„Обвинетиот, преку коментари на социјални мрежи, објавени под вест на еден веб портал во јули 2023 година, поттикнувал омраза спрема ЛГБТИ заедницата како припадници на маргинализирана група врз основа на сексуална ориентација“, велат од Обвинителството.

Делото било пријавено од здружение кое ги застапува правата на припадниците на ЛГБТИ заедницата.

На почеток