Македонија

Со ново вештачење за слобода: Кумановката која усмрти пешак и не гледа вина, преку Апелација бара да не лежи затвор

Кумановката Гордана Филиповиќ која го прегази 76-годишниот пешак Слободан Анѓеловски со нова теорија на случај се обидува да дојде до слобода. Таа е осудена на три години, а правда бара на Апелација. Таму, беше посочено вештачење со кое Филиповиќ тврди дека пешакот бил удрен од друго возило, а како резултат на тоа, тој паднал и таа го прегазила. Ваква теорија на случај не беше презентирана во Кривичниот суд, каде таа беше огласена за виновна.

На јавната седница, адвокатите на неправосилно осудената бараат нивното вештачење да има поголема вредност од вештачењето на Обвинителството, оти го правеле со најнови методи. Притоа, од обвинетата се побара и супервештачење и повторување на судската постапка.

Истовремено, Обвинителството бара Апелација да изрече повисока казна за Филиповиќ, со оглед на прекршоците кои ги направила, а кои резултирале со прегазување на пешакот и смртен исход. Таа доби три години затвор, казна која е под законскиот мимумим.

Претходно, во октомври минатата година, скопскиот Кривичен суд денеска ја прогласи за виновна, кумановката Гордана Филиповиќ и ѝ пресуди тригодишна затворска казна за сообраќајната несреќа од јануари 2022-ра година кога на пешачки премин беше прегазен и загина 76-годишниот пешак Слободан Анѓеловски.

Несреќата се случи на преминот пред мостот Гоце Делчев, а Филиповиќ не застанала на преминот по кој се движел Анѓеловски. Гордана Филиповиќ е мајка на Јелена која претходно настрада во сообраќајна несреќа на 17-годишна возраст во возило управувано од пијан и дрогиран возач.

Судијката Елена Јосифовиќ денеска посочи дека како отежнителна околност е земено тоа што не застанала на пешачкиот премин иако веќе две возила чекале да помине пешак, а воедно и тоа што имала забрана за управување со моторно возило во моментот кога се случила трагичната несреќа. Отежителна околност според судот била и зачестеноста на ваквите кривични дела.

Три години затвор за кумановката Филиповиќ која усмрти пешак кај МНТ – казната е под минимумот

На почеток