Свет

Купил самострел за 6.900 динари во продавница во Земун ден пред терористичкиот акт: Министерот за полиција откри нови детали за напаѓачот на жандармите

Министерот за полиција Ивица Дачиќ и амбасадорот на Израел Јахел Вилан го посетија ранетиот жандар во терористичкиот напад пред израелската амбасада. Доцентот Душан Мициќ кажа дека ранетиот жандар е стабилен и под континуиран мониторинг на одделението за интензивна нега и дека се очекува да закрепне од операцијата што ја направи.

Дачиќ изјави дека е јасно кои се главните, можни цели, пренесе N1info.

„Нашата полиција со херојскиот чин на нашиот припадник Милош Јевремовиќ го спречи понатамошниот тек на овој терористички чин, амбасадорот го посети, сакам да му се заблагодарам на него и на израелската држава за изјавите за поддршка на нашиот полицаец. Србија покажа дека може да ја заштити не само безбедноста на земјата, туку и дипломатско-конзуларните претставништва лоцирани во нашата земја“, вели Дачиќ.

Вилан рече дека „оваа посета е првиот радосен момент во последните 24 часа“.

„Сакам да се заблагодарам на болницата и на лекарите кои му го спасија животот на полицаецот, во вакви терористички акти разликата меѓу она што го видовме и многу посериозна ситуација е мала. За мене беше важно да дојдам и да ја изразам мојата искрена благодарност, не само во мое име, во име на амбасадата, туку и во име на мојата влада и израелскиот народ. Ние подобро од сите знаеме што е тероризам, нема оправдување за тероризмот“, вели тој.

Дачиќ ја информираше јавноста дека сопругата на напаѓачот на 27 јуни ја напуштила земјата и отишла во Црна Гора.

„При претресот на неговата куќа во Младеновац, во продавница во Земун ја најдовме сметката, самострелот што го купил ден пред овој терористички чин, на 28 јуни. Им кажав на луѓето од ПУ во Белград да отидат во продавница и да спроведат мерки против тоа што го продаваат, но добив одговор дека тоа оружје припаѓа на таканаречената Д категорија на оружје за кое не е потребна дозвола од надлежните органи за бидат купени. Тој самострел со кој можел да го убие жандарот го купил за 6.900 динари. Затоа ваквите глупости напишани во закони мора под итно да се сменат, да се усогласат со реалниот живот. Како не е опасен самострел кога жандарм за малку ќе го загубил животот“, рече Дачиќ.

Според него, две работи треба да се разделат.

„Едното е самото дело, самата истрага, дали бил сам или имал помагачи, а другото е прашањето за разни екстремисти за кои може да се каже дека постојат основани сомнежи дека се работи за терористичко здружение” вел тој.

Тој додава дека уапсиле и привеле неколку лица.

„Како што можевте да видите вчера, станува збор за едно лице кое беше уапсено вчера, Игор Деспотовиќ, тој исто така е преобратен во ислам. При претресот е приведен Кемал Беговиќ од Нови Пазар, во неговиот стан бил пронајден елек со знамето на таканаречената Исламска држава. Третото лице е Харис Шундо, државјанин на БиХ, нема одобрено живеалиште во Србија, ќе добие наредба да биде отстранет од Србија. „Едно лице беше пронајдено со видео каде со нож во рака се заколнува на верност на Исламската држава, но обвинителството оцени дека нема елементи за кривично дело, наше мислење е дека е“, вели тој.

Следните неколку дена, додава тој, ќе го задржат црвеното ниво на опасност од терористички напади.

„Ова подразбира зголемено присуство на полицијата на видливи места, што е пред се во интерес на граѓаните. Центарот на вахабизмот е лоциран во Австрија за Балканот, тоа сме го истакнале милион пати. Ги замоливме колегите од Црна Гора да имаат интервју со неговата сопруга, која замина два дена пред овој чин, малку е сомнително дека тоа се случило точно два дена пред тоа“, вели Дачиќ.

На почеток