Актуелно

Шпанија донесе закон за менструално отсуство

Шпанската влада усвои закон со кој на жените со особено болни менструални циклуси им дозволува да земаат платено „менструално отсуство“ од работа, со што стана првата европска земја што воведе ваков закон.

Законот предвидува право на тридневен менструален одмор со можност за продолжување за уште два дена за жените кои имаат проблематичен циклус, кој може да предизвика сериозни грчеви, вртоглавица, гадење и повраќање, а потребна е и лекарска потврда за вежбање.

Како што јави ABC, законот е дел од поширокиот пакет закони за сексуални и репродуктивни права, кој ја вклучува мерката граѓаните на возраст од 16 и повеќе години да можат да абортираат или да го променат полот на нивните лични документи.

Според новиот закон, владата ќе обезбеди бесплатни санитарни производи за жените во одредени јавни институции како што се образовните институции и затворите.

На почеток